tisdag, augusti 05, 2008

Information om Kontakttolk

Jag städade och sorterade mina papper idag.
Hittade lite papper om kontakttolkar. Men jag kommer tyvärr inte ihåg vilken bok texten kommer ifrån. :-(
---

Kontakttolk

Brukargrupp
Kontakttolkar kalla de som arbetar med tolkning åt invandrare i kontakten med det svenska samhället till exempel inom sjukvården och socialtjänsten, men också vid asylförhören. "Kontakt" syftar på kommunikationen mellan invandraren och tjänstemannen. På engelska kallas dess tolkar "Public Service Interpreters".

Metod och arbetssätt
Kontakttolkningen sker mestadels konsekutivt, dvs första talar brukaren och därefter tolkar tolken. Detta ställer speciella krav på tolkens förmåga att minnas och därför är tolken alltid utrustad med anteckningsblock och penna.
Vid domstolstolkning förekommer däremot simultantolkning, dvs tolkningen är i stort sett samtidigt med replikerna.

Arbetsförhållanden
Den psykosociala arbetsmiljön kan vara mycket påfrestande för tolkarna, då man ofta tokar i mycket svåra situationer som vid kriser, traumatiska besked, avvisning, rättegånger, psykoterapier. Ofta får man skynda sig från ett tolkuppdrag till ett annat och snabbt anpassa sig mentalt till den nya tolksituationen.
Kontakttolken har tysnadsplikt och förhåller sig opartisk till brukare och situationen.

Anställningsförhållande
Få tolkar har fast anställning. I stället jobbar man på uppdragsbasis åt en eller flera av de ca 40 tolkförmedlingar som finns i landet. Uppdragen kan förekomma mycket oregelbundet och tolken måste vara beredd att ställa upp när som helst. Det är få tolkar som arbetar heltid. Ofta har tolken annat arbete också. De lösa anställningsförhållandena påverkar tolkens arbetsrättsliga förhållanden och rätten till ersättning vid sjukdom.

Lön
Lönerna skiftar mycket. Tolkar som arbetar heltid och har specialkompetens som rättstolk eller sjukvårdstolk kan tjäna mellan 30 000 och 40 000 kronor per månad. De flesta tjänar dock betydligt mindre, ofta mellan 7 000 och 15 000 kronor per månad.

Karriärmöjligheter
Karriärmöjligheter är inte så stora efter det att man uppnått specialkompetens som sjukvårds- eller rättstolk.

Källa: kommer inte ihåg från vilken bok texten är tagen från.

Mvh
Magrood

Inga kommentarer: